De man die in oktober 2020 in de Houtense wijk Castellum op een vrouw inhakte met een bijl zegt dat er iets knapte bij hem. Dader (55) en slachtoffer – zijn ex-vrouw- hebben een jarenlang geschil over alimentatie voor hun kind. De vrouw, die zwaargewond raakte, heeft nog 20.000 euro tegoed van hem.

‘Dreigbrief’

,,Een dreigbrief van de LBIO (de organisatie die over alimentaties gaat, red) om geld te innen was de druppel. In tien jaar tijd is er een enorme frustratie opgebouwd. Ik heb het opgekropt, en op die middag kwam ineens alles er uit. Ik zag geen uitweg meer. Die brief raakte me tot in de kern. Tot in mijn hart en ziel.’’ 

Het resulteerde in een incident met vreselijke gevolgen, want het slachtoffer raakte zwaar gewond aan haar hoofd. Het incident – waarvoor een traumahelikopter werd opgeroepen – maakte grote indruk op omstanders. De aanval met een bijl gebeurde op een tijdstip dat de nabijgelegen basisschool Aventurijn aan het Raaigras uitging. De man gooide zijn bijl weg en vluchtte in zijn auto.  Omdat getuigen zijn kenteken noteerden kon hij in Soesterberg worden opgepakt. 

Enkelband

Politie en het Openbaar Ministerie lieten tot nu dusver niets los over de achtergrond van de zaak, maar die werd maandagmorgen tijdens een zogenoemde pro-forma zitting duidelijk. De F. greep de tussenzitting aan om geschorst te worden uit zijn voorlopige hechtenis. Hij deed dat verzoek  omdat hij zijn proces in vrijheid af wil wachten. ,,Ik ben bereid dat met een enkelband en een contactverbod te doen, maar alleen als ik vrij ben kan ik iets doen om mijn ex terug te betalen.’’

Volgens zijn raadsman Willem-Jan Ausma is er geen kans dat de Bilthovenaar opnieuw in de fout gaat. ,,Het gaat om een eenmalige uitspatting.  Van iemand die zichzelf niet in de hand had. Van een verdachte die een blanco strafblad heeft. Jarenlange treiterpartijen en rechterlijke procedures  zijn debet aan zijn woede-uitbarsting. Zie het als een puist die langzaam is uitgeknepen.’’ Volgens Ausma is zijn cliënt in detentie tot zelfinzicht gekomen. ,,Nu in de cel is hij tot rust gekomen. Hij is ook bereid om een mediationtraject aan te gaan. Om het geschil met zijn ex voor eens en altijd af te ronden.’’ 

‘Druk is van de ketel’

De verdachte zei er zelf over; ,,Ik weet dat ik met mij daad mijn rechten heb verspeeld. Ik zal de consequenties aanvaarden. Maar ik ben door dit alles uit de strijd met mijn ex gestapt. De druk is van de ketel. Ik zou bijna zeggen, u hoeft zich geen zorgen te maken dat ik zoiets ooit nog een keer doe. Het gaat ook nooit meer gebeuren.’’

De rechtbank oordeelde dat de verdachte – die wordt vervolgd voor zware mishandeling – vast moet blijven zitten. Er wordt nog één getuige gehoord. Het gaat om een andere ex-vrouw die iets wil verklaren over het karakter van de man.  Tevens wordt hij nog onderzocht door een psycholoog en een psychiater. De rechtbank zegt dat het recidivegevaar nog overeind staat, zo lang er geen onderzoek is gedaan naar de geestestoestand van de verdachte. ,,We kunnen niet enkel en alleen op uw woorden afgaan dat het nooit meer zal gebeuren. Dat geeft onvoldoende waarborg.’’

Op 12 april worden de rapportages besproken tijdens een volgende pro forma-zittiing, De inhoudelijke behandeling van het proces volgt waarschijnlijk na de zomer.  Het OM kon niet zeggen hoe het nu met het slachtoffer is.