W.J. Ausma

“Rechters geloven niet in sprookjes, maar staan wel open voor een verhaal met een boodschap”.

- W.J. Ausma -

Iedere zaak heeft zijn eigen dynamiek. Door mijn ervaring weet ik waar de valkuilen zitten en de kansen liggen.

Als iemand ten onrechte van een strafbaar feit wordt verdacht doe ik er alles aan om de verdachte vrij te pleiten. Is er echter een scala aan bewijs, dan is het in de regel verstandiger een andere weg te bewandelen om voor de verdachte het beste resultaat te behalen. Als advocaat ben ik er vóór de verdachte maar dat hoeft niet persé tégen andere betrokkenen in het strafproces te zijn.

Ik bekijk een zaak niet alleen van de juridische kant. Ik kijk ook naar het resultaat op de langere termijn. Een gebeurtenis heeft op vele betrokkenen een grote impact. Een veelzijdige benadering van een zaak, waarbij ook wordt gekeken naar de toekomst en niet alleen naar de korte termijn, levert in mijn ogen  altijd meer op dan een eenzijdige kijk op een zaak.

Veelzijdige benadering

Als advocaat ben ik er voor de verdachte en dat hoeft niet persé tegen andere betrokken te zijn. Ik bekijk een zaak niet alleen van de juridische kant. Ik kijk ook naar het resultaat op de langere termijn. Een veelzijdige benadering levert uiteindelijk meer op dan een eenzijdige.

Werkwijze

Neem contact met me op als jezelf, een familielid, vriend of bekende is aangehouden, voor de rechter moet verschijnen of door de politie wordt uitgenodigd om op het bureau gehoord te worden.

Op grond van de registratie in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten haalt Willem Jan Ausma elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten minimaal tien opleidingspunten op het geregistreerde rechtsgebied.

Spreker, docent, gespreksleider

Ik deel graag mijn kennis en ervaring met anderen. Ik geef lezingen over het strafrecht, maar verzorg ook cursussen en intervisie aan advocaten, rechters en officieren, de Politieacademie, etc.. en leid congressen als dagvoorzitter.

Coaching

Er is meer in het leven dan de advocatuur. Ik sta nog steeds vol overgave verdachten bij die een verhaal hebben en met mijn levenservaring wil ik ook anderen graag helpen om het juiste pad te kiezen of terug te vinden.

Media

Ik vertel graag verhalen. Niet alleen in de rechtszaal maar ook daar buiten. De afgelopen jaren ben ik geregeld geïnterviewd voor radio en televisie. Ook geef ik tekst en uitleg over strafzaken bij RTV Utrecht en Goedemorgen Nederland van WNL alsmede vele andere radio- en tv-programma’s.

2007

STRAFPLEITER VAN HET JAAR

2014

MINI-SERIE VOOR RTV UTRECHT

2017

DE ONLINE ADVOCAAT

2019

COACHING

2021

BOEK

“WAT IS WAARHEID”

Nieuwste boek Willem Jan Ausma


Wat Is Waarheid?

Het kan anders binnen het strafrecht. En vooral: beter! Deze conclusie trekt strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma na 25 jaar de verdediging van verdachten in spraakmakende zaken te hebben gevoerd.

In ‘Wat is waarheid’ deelt Willem Jan Ausma zijn ervaring en persoonlijke ontwikkeling als mens en advocaat aan de hand van een aantal strafprocessen inzake levensdelicten. Hij geeft een genuanceerd beeld van de rechtspraak en van de vele verdachten die hij heeft bijgestaan.